Een angst is heel natuurlijk. Het behoort namelijk tot één van de overlevingsstrategieën van de mens. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten en kan dus nuttig zijn als jij jezelf moet beschermen tegen gevaar. Angst is dan ook een primaire emotie en het is goed dat we die hebben.
Er zijn echter situaties waarin het onnodig is om angst te ervaren, waarbij ons ‘alarmsysteem’ duidelijk uit balans is. Je weet dat het niet nodig is, maar toch reageer je alsof het een angst is. Hartkloppingen en zweetaanvallen bepalen jou leven. Jij bent de controle kwijt. De angst heeft het overgenomen. Als mensen er alleen al aan denken krijgen ze het ‘spaansbenauwd’.
Misschien herken jij dit. Dat je als het ware bang bent voor je eigen angst en bang bent voor de situaties waarin de angst eventueel naar boven kan komen. voorbeelden van angsten zijn:
Angst komt vaak mede voort uit een eerder – wanneer dan ook – doorgemaakte ‘heftige’ gebeurtenis. Het gaat hierbij niet om de gebeurtenis zelf maar om de emoties die wij aan een gebeurtenis hebben gekoppeld. Angst is vaak een overbelasting van het autonome zenuwstelsel dat word veroorzaakt door onderliggende emoties. Wanneer deze dieper liggende emoties worden opgelost verminderd de overbelasting van het zenuwstelsel, wat als effect een enorme verlichting van de angst geeft. Naast deze emoties wordt ook de totale herinnering van de situatie, door onze zintuigen (kleuren, geuren, geluid, etc.) in ons onbewustzijn opgeslagen. Wanneer we nu in ons heden geconfronteerd worden (via bijvoorbeeld tv, krant, of anderszins) met een vergelijkbare situatie of onderdelen hiervan, dan bestaat de mogelijkheid dat de opgeslagen emoties zich ontladen waardoor we dit trauma als het ware weer bewust opnieuw kunnen herleven. Daarnaast veroorzaakt angst o.a. stress, spanning en onrust. Op dat moment wordt het een beperking en hoe mooi zou het zijn om zonder deze beperkingen te kunnen leven.
Onbewust zijn er vanuit je leven allemaal conditioneringen opgeslagen, in je brein. Vanuit je kind, puber of op latere leeftijd. Het is een constante druk die op een gegeven moment knapt, dan heb je je eerste paniekaanval. Net zoals je een verwarming af en toe moet ontluchten gebeurd dit bij de mens ook. Mensen die last hebben van angst en paniekaanvallen hebben vaak een negatief zelfbeeld. Wat heeft je paniek nou aangewakkerd? Was er een akkefietje op je werk wat maakte dat jij jezelf minderwaardig voelde of heb je pas ruzie gehad met je partner? De kernoplossing is dus; pak je onbewuste patronen aan zodat gedrag en dus de paniek en de daaruit voortvloeiende emoties veranderen.
Uiteraard kunnen paniekaanvallen vanuit een ingrijpende gebeurtenis ontstaan, Sommige ingrijpende gebeurtenis(sen) zijn zo beschadigend, dat er paniekaanvallen uit ontstaan.
Behandelingen binnen de reguliere gezondheidszorg leren ons vaak mentaal om te gaan met een angst. Regelmatig worden medicijnen ingezet om de fysieke en psychische symptomen te onderdrukken. De welbekende ‘pammetjes’. Helaas lossen we daarmee het onderliggende probleem niet op. Alles help een beetje, maar vaak kom je er niet werkelijk vanaf.
Het is tijd om de oplossing te gaan zoeken, middels Hypnotherapie, IEMT en NLP technieken kunnen we de gevoelens van de gebeurtenis loskoppelen waardoor de paniekaanvallen, angsten en fobieën kunnen verminderen en zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Er zijn écht geen langlopende therapieën, antidepressiva of heftige confrontaties nodig om van je angst of fobie af te komen.